Karanfil Cenneti ve Bu Cennetin Ağır İşçileri

Dün  evimizin yakınındaki karanfil seralarına  gittik. Gözlerimiz şenlendi..  Göz alabildiğince, dönümlerce serada yetiştirilen nadide karanfiller büyük bir emekle henüz tomurcuk olarak derleniyor ve bir kısmı ihraç ediliyor, bir bölümü de iç pazarlara, yani buradaki çiçekçilere, otel, motel, tatil köylerine gönderiliyor.  Karanfillerin dikim aşamasından toplanmasına dek nasıl bir özenle bakılıp emek verildiğini anlatamam. Sabah güneş doğmadan çalışmaya başlayan insanlar akşama dek uğraşıp didiniyorlar.
Buyrun  seralarımızı  gezmeye:

Seraların bir bölümünün üzeri açık, bir bölümünün ise tüle benzeyen örtülerle kapatılmış.

Bazıları tomurcuk, bazıları da yarı açmış durumda.

Açmış olanların renklerinin güzelliğini anlatamam. Uçuk pembeden  bordoya, sarıdan turuncuya ve mora dek her rengi  var.

 
 
Serada çalışanlar  genellikle ailece bu işi yapıyorlar.  Asıl işletmeciler yani büyük patronlar seraların yanına lojmana benzer evler yaptırmışlar ve bu aileleri yerleştirmişler. Kira, elektrik ve su parası ödemiyorlarmış ancak ciddi boyutta emek sarfederek çoluk çocuk  çalıiyorlar ve  fide başına az bir ücret alıyorlarmış. Bir fidede kaç dal karanfil yetiştiğini sormayı unutmuşum.
 
 
Eşi serada çalışırken, Sündüz Hanım da kesilmiş karanfilleri buket yapıyor.
 
 
Oğul Şerafettin tezgahın başında.
 
 
 
 
 

Yorum bırakın

Filed under Antalya, Ülkemden İnsan Manzaraları, Botanik, Süs Bitkileri, Yaşamdan

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s